פיגמנטציה
מהי פיגמנטציה?
פיגמנטציה היא שינוי בגוון העור הנובע משיבושים בייצור המלנין, הפיגמנט שמקנה לעור, לשיער ולעיניים את צבעם. מצבים אלה עלולים לגרום לכתמים כהים, בהירים או גווני עור לא אחידים.
סוגי הפיגמנטציה הנפוצים כוללים:
היפרפיגמנטציה, שבה נוצרים כתמים כהים כתוצאה מעודף מלנין. דוגמאות לכך הן כתמי שמש, כתמי גיל ומלזמה (כלואזמה). היפופיגמנטציה מתארת אזורים בהירים הנוצרים מאובדן מלנין, כמו במצבים של ויטיליגו או כתמים שלאחר דלקת. פיגמנטציה פוסט-דלקתית מתרחשת לאחר פציעות עור, כוויות או מחלות דלקתיות.
הגורמים לפיגמנטציה כוללים:
חשיפה לשמש שמגבירה את ייצור המלנין וגורמת לכתמים כהים. שינויים הורמונליים כמו הריון, גלולות או טיפולים הורמונליים יכולים להוביל למלזמה. גנטיקה משפיעה על נטיית העור לפתח פיגמנטציה. עם הגיל, חשיפה מצטברת לשמש גורמת להופעת כתמי גיל. תרופות מסוימות, כמו אנטיביוטיקה או כימותרפיה, עשויות להוביל לפיגמנטציה, וגם מצבים רפואיים כגון אקנה או אקזמה עלולים לגרום לשינויים בגוון העור.
אפשרויות הטיפול בפיגמנטציה כוללות:
טיפול יומיומי ביתי באמצעות קרם הגנה עם SPF גבוה למניעת החמרת הכתמים. שימוש בתכשירי הבהרה המכילים חומרים כמו חומצה קוג'ית, הידרוקינון או ויטמין C. קרמים עם רטינול או רטינואידים מסייעים בחידוש העור. טיפולים דרמטולוגיים כוללים פילינג כימי להסרת שכבות עור פגועות, טיפולי לייזר ואור אינטנסיבי (IPL) לטיפול ממוקד בכתמים. מיקרונידלינג לעידוד ייצור קולגן וחידוש העור הוא גם אפשרות יעילה.
למניעת פיגמנטציה חשוב להשתמש בקרם הגנה מדי יום, להימנע משיזוף או שימוש במיטות שיזוף, ולשמור על שגרת טיפוח עדינה למניעת גירויים ודלקות.